Ökoiskola program

Iskolánk nevelőtestülete elkötelezett a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiája iránt. Fontos feladatunk, hogy tanulóinkban kialakítsuk az igényt arra, hogy megismerjék a bennünket körülvevő közvetlen és tágabb környezetünket, megmutassuk nekik, hogy ők mit tehetnek környezetük védelméért, jobbá tételéért. Az éves munkánkat a környezetvédelmi jeles napok mentén szervezzük. Ezek a Takarítási világnap, az Európai autómentes nap, az Állatok világnapja, a Víz világnapja, a Föld napja és a Madarak, fák napja. Ezeken a napokon olyan programokat szervezünk a tanulóinknak, amelyek során tevőlegesen vesznek részt a feladatok megoldásában, a programok megvalósításában.

Két kiemelkedő időszakunk van az év során: ősszel a Gönczy-hét, tavasszal a Föld hete. Mindkét rendezvénysorozat szerkezete az évek alatt formálódott és évről-évre töltjük meg más-más tartalommal. A Gönczy-hét témanappal kezdődik. Ezen a napon a tanulók életkori sajátosságainak megfelelően különböző érzékenyítő programokon vesznek részt. A második nap a városportya napja, amikor az épített környezetünkkel ismerkednek a tanulóink kincskereső játék során. A harmadik nap az Öko nap. Ekkor az energiatakarékossággal, a megújuló energiaforrásokkal foglalkozunk. A negyedik nap az egészséges életmód, és a zöld büfé napja. A Föld hete az április 22-ét magában foglaló héten van. Állandó programjaink: A víz nyomában – az ötödikesek a Tócó patak vízminőségét vizsgálják a Bisel teszt segítségével, a hatodikosok a városi Vízműhöz látogatnak, ahol az ivóvíz útját ismerik meg, a hetedikesek a szennyvíztisztító telepre, míg a nyolcadikosok a hulladékgazdálkodással ismerkednek meg. A komplex természettudományos vetélkedőt is ekkor tartjuk, amikor természetismereti, biológiai, kémiai, fizikai kísérleteket végeznek a csapatok. Az év élőlénye projekt-bemutató délutánt is ekkor tartjuk. Az osztályoknak egy hónap áll rendelkezésükre, hogy megismerkedjenek egy év élőlényével, minél több ismeretet, érdekességet tudjanak meg róluk. Erről adnak számot az egész iskola előtt. A hetet a szelektív hulladékgyűjtés napjával zárjuk. Ez a nap az egész településrészt érinti. Az utóbbi két évben már az elektronikus hulladékot is gyűjtjük.

Egyedi tevékenységünkről a „Fenntarthatóság felé való átmenet jó példái Magyarországon” c., az Országgyűlés Hivatala megrendelésében készült tanulmány is megjelent.

2009-től kezdeményezésünkre létrejött a Debreceni Ökoiskolák együttműködése, melynek éves munkáját koordináljuk. Jelenleg 11 ökoiskola és 11 örökös ökoiskola dolgozik együtt közös éves munkaterv szerint. A Rózsavölgyi Gyermekkert Ökológiai Oktatóközpontban adtunk helyet és szerveztük az Országos Ökoiskola hálózat szakmai találkozóit és konferenciáit. 2015. augusztusában az OFI felkérésére szerveztünk Ökoisklola roadshow-t a tiszántúli régió számára.

Iskolánkban egyedi jellemzője, hogy falai közt tevékenykedik a Felsőjózsai 4H Klub Egyesület, mely 1991-ben alapításakor csatlakozott a nemzetközi 4H mozgalomhoz. Az egyesület célja, hogy magas szintű környezetkultúrával rendelkező gyermekeket neveljen, akik feladatuknak tekintik a környezetvédelmét, a hagyományőrzést és szabadidejük hasznos kitöltését. Ezekre az alappillérekre építkezve, a gyermekvezetőkkel közösen készítjük el az éves programtervet, ami a szüreti mulatsággal, daru lessel kezdődően, az adventi koszorúkészítésen keresztül, a szakkörökig, a nyári táborokig sok érdekes rendezvényt ölel fel, a tanév során pedig önszerveződő klubokban tevékenykednek a gyerekek.

Az Ökológiai munkaközösség 2020/2021. tanévvégi beszámolója innen tölthető le.

Az Ökológiai munkaközösség 2020/2021. tanévi munkaterve innen letölthető.

Az Ökológiai munkaközösség 2019/2020. tanévvégi beszámolója innen tölthető le.

Az Ökológiai munkaközösség 2019/2020. tanévi munkaterve innen letölthető.

Az Ökológiai munkaközösség 2018/2019. tanévvégi beszámolója innen tölthető le.

Az Ökológiai munkaközösség 2018/2019. tanévi munkaterve innen letölthető.

Az Ökológiai munkaközösség 2017/2018. tanévvégi beszámolója innen tölthető le.

Az Ökológiai munkaközösség 2017/2018. tanévi munkaterve innen letölthető.

Az Ökológiai munkaközösség 2016/2017. tanévvégi beszámolója innen tölthető le.

Az Ökológiai munkaközösség 2016/2017. tanévi munkaterve innen letölthető.

Az Ökológiai munkaközösség 2015/2016. tanévvégi beszámolója innen tölthető le.

Az Ökológiai munkaközösség 2015/2016. tanévi munkaterve innen letölthető.

Az Ökológiai munkaközösség 2014/2015. tanévvégi beszámolója innen tölthető le.

 

Az Ökológiai munkaközösség 2015/2016. tanévben megvalósított programjai elérhetőek innen.

Ökológiai lábnyom beszámoló innen tölthető le.

Mit mutat a meteorológiai állomás?

Az Év Élőlényei 2017-ben ide kattintva megtekinthetőek.

Március 22. A víz világnapja

A Föld Hete 2017.

2017. évi elektromos és elektronikai hulladékgyűjtési akciónap eredményét elismerő oklevele

Az Év Élőlényei 2019-ben ide kattintva megtekinthetőek.

2019. évi elektromos és elektronikai hulladékgyűjtési akciónap eredményét elismerő oklevele

Környezettudatosság mérése

/container -->